Kategorija: Novosti, Zdravlje
Datum objave: 17. 05. 2021.

Vrijeme opuštanja provedeno u dobrom društvu često je praćeno kojom čašicom više. Alkohol opušta ljude i čini ih pričljivim stoga je neizostavan na svakoj zabavi. Međutim česta konzumacija alkohola za posljedicu ima dobro poznati mamurluk čiji su simptomi glavobolja, vrtoglavica, umor, mučnina, dehidratacija i osjetljivost na svjetlo i zvukove. Ponekad nam se čini da mamurluk traje cijelu vječnost no on u pravilu nestaje nakon 24 sata. Tradicionalni prirodni lijek za mamurluk je primjerice sok od kiselog kupusa. Jeste li znali da dodaci prehrani mogu pomoći u oporavku tijela od alkohola?

Znanstvene studije su potvrdile da su dodaci prehrani sigurniji izbor u liječenju simptoma mamurluka u odnosu na lijekove koji mogu imati razne nuspojave.

Na proslavama i zabavama uz alkohol često se konzumira hrana bogata mastima i jednostavnim šećerima što dodatno opterećuje rad naše jetre koja aktivno sudjeluje u metabolizmu alkohola i hrane. Unos umjerene količine alkohola djeluje protektivno na rad srca no prekomjeran unos alkohola tijekom duljeg perioda oštećuje gušteraču, jetru, mozak, probavni sustav i druge organe. Alkohol uz obilne obroke utječe na povećanje razine triglicerida u krvi, pojačava lučenje hormona stresa koji podiže krvni tlak i ubrzava otkucaje srca. Jetra ima važnu ulogu u detoksikaciji alkohola, toksina, lijekova, kemikalija koje dospijevaju u naš organizam putem hrane, vode, zraka i okoliša. Zdravlje cijelog organizma očuvat ćemo provodeći redovitu detoksikaciju jetre. U jačanju funkcije jetre može nam pomoći dodatak prehrani partyUp u kojem se nalazi idealna kombinacija vitamina, minerala, aminokiselina i ekstrakta biljaka. Unosom jedne kapsule prije i dvije kapsule nakon zabave prije spavanja pridonosimo zaštiti jetre i smanjenju neugodnih posljedica konzumiranja alkohola.

U sastav inovativnog dodatka prehrani ulazi prah indijske smokve, prah korijena sibirskog i kineskog ginsenga, biljka sikavica, aminokiseline L-metionin i L-cistein, prah korijena đumbira, gama-linoleinska kiselina, cink, magnezij, vitamin C, vitamin B6 i folna kiselina.

Prah lista indijske smokve (nopal) smanjuje apsorpciju masti i šećera jer sadrži

sadrži topljiva i netopljiva biljna vlakna (prebiotike) koja na sebe vežu vodu i  stvaraju osjećaj sitosti. Ubrzava izlučivanje toksina iz probavnog sustava i umiruje želudac.

Sibirski i kineski ginseng poboljšavaju koncentraciju i pomažu razbistriti um nakon zabave. Tisućljećima se koriste kao sredstva za dugovječnost i poboljšanje kvalitete života. Prah korijena sibirskog ginsenga djeluje protiv štetnih učinaka stresa na organizam jer sudjeluje u postizanju ravnoteže hormona stresa koje luče hipofiza, hipotalamus i nadbubrežne žlijezde. Kineski ginseng može pomoći ljudima koji pate od kroničnog umora i stresa, kao i onima koji se oporavljaju od neke bolesti. Sudjeluje u jačanju imuniteta i sposobnosti pamćenja.

Jedna je od najistraženijih biljaka koja podupire rad jetre je biljka sikavica. U tradicionalnoj medici koristili su je liječnici stare Grčke i Rima, a pomaže organizmu u izlučivanju toksina. Biljka sikavica je najpoznatija po aktivnoj tvari silimarin koji štiti zdravlje jetre. Silimarin pojačava rad jetre tako da sprečava trošenje aminokiseline glutationa koja je važna u procesu detoksikacije. Njezina antioksidativna vrijednost je veća od vitamina C i E. Sudjeluje u liječenju raznih bolesti jetre poput hepatitisa i ciroze jer potiče zamjenu oštećenih stanica jetre s novima. Dodaci prehrani sa standardiziranim ekstraktom sjemenki sikavice trebaju sadržavati minimalno 70 – 80% silimarina. U kombinaciji s aminokiselinama L-metioninom i L-cisteinom postiže se lipotropni učinak – poticanje sagorijevanja masnoća. Dodaci prehrani koji sadrže aminokiseline u L-obliku najsličnije su aminokiselinama koje se nalaze u našem organizmu. Od iznimne su važnosti za oporavak jetre, tkiva, mišića, tetiva, žlijezda, kose i noktiju.

U liječenju mučnine, vrtoglavice i želučanih tegoba može nam pomoći i prah korijena đumbira. U tradicionalnom pristupu liječenja upotrebljava se za kao lijek za probavne tegobe jer pojačava djelovanje probavnih sokova i neutralizira kiselinu u želucu. Koristi se i u sprečavanja simptoma morske bolesti.

Gama-linoleinska kiselina pripada esencijalnim masnim kiselinama koje se u organizmu pretvaraju u prostaglandine – tvari slične hormonima. Djeluje protuupalno, a posebno se koristi u liječenju grlobolje, artritisa i bolova u trbuhu.

U sastav dodatka prehrani partyUp ulazi i cink bez kojeg rad probavnih enzima ne bi bio moguć. Koncentrira se u jetri, mišićima, kostima, koži, gušterači no nužno ga je unositi iz vanjskih izvora. Zajedno s magnezijem sudjeluje u razgradnji alkohola.

U periodu fizičke aktivnosti, stresnih događaja i bolesti potrebe za magnezijem se povećavaju. Magnezij je nužan za brojene metaboličke funkcije. Zalihe magnezija u organizmu nisu dovoljne, pogotovo kod unosa prerađene hrane koja ga sadrži u maloj količini.

Vitamin C kao snažni antioksidans pomaže ojačati tijelo, čisteći tjelesna tkiva od alkohola. U kombinaciji s vitaminom B6 i folnom kiselinom regenerira tijelo nakon zabave.

Vitamini skupine B smanjuju želju za alkoholom. Vitamin B6 ublažava nesanicu, potiče lučenje hormona serotonina i oslobađa pohranjenu energiju u stanicama.

 

Savjeti za liječenje mamurluka:

  • Pravilna hidratacija organizma
  • Konzumacija visokonutritivnog doručka
  • Unosom dodataka prehrani poput partyUp izbjegnite neugodne posljedice konzumiranja alkohola tijekom i nakon zabave
  • Osigurajte tijelu potreban odmor i san
  • Umjereno konzumirajte alkohol

 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1423-32. doi: 10.1002/ptr.3207. PMID: 20564545.

Lee MH, Kwak JH, Jeon G, Lee JW, Seo JH, Lee HS, Lee JH. Red ginseng relieves the effects of alcohol consumption and hangover symptoms in healthy men: a randomized crossover study. Food Funct. 2014 Mar;5(3):528-34. doi: 10.1039/c3fo60481k. PMID: 24458173.

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve