Kolagen – neizostavni protein naših stanica
U posljednjih godinu dana kolagen je postao jedan od najpopularnijih dodataka prehrani među ženama. Mlađe žene i žene srednjih godina koriste kolagen s ciljem zadržavanja mladolikog izgleda kože, sjajne kose i zdravih noktiju. Mladenački izgled kože danas je vrlo tražen jer je zdrava koža ujedno i pokazatelj stanja ostatka našeg organizma. Što više kolagena u organizmu imamo to naš organizam ima veću sposobnost da ga proizvede još više. Većina ljudi ne zna što je kolagen i kako utječe na naše zdravlje u cjelini.
Do danas je otkriveno 28 vrsta kolagena, a kolagen tipa I, II i III najzastupljeniji su u našem organizmu u visokom postotku od čak 90%. Kolagen je trostruke spiralne strukture u čiji sastav ulaze aminokiseline glicin, prolin i hidroksiprolin.
Najvažnija uloga kolagena je strukturna i vezivna, jer ulazi u sastav naše kože, stanica, tetiva, vezivnog tkiva, ligamenata, kostiju i hrskavice.
Važnost i uloga kolagena u organizmu:
- Potiče rast kose i noktiju te proizvodnju ostalih proteina – elastina i fibrilina koji daju zategnutost i čvrstoću koži
- Stanična migracija – proces važan za održavanje strukture tkiva i kostiju
- Imunološki odgovor
- Obnova tkiva
- Stanična komunikacija
Kako starimo u organizmu se sposobnost proizvodnje kolagena smanjuje. Za proizvodnju kolagena u organizmu zaslužne su stanice vezivnog tkiva - fibroblasti.
Do postupnog gubitka kolagena – proteina koji je zaslužan i za elastičnu i zategnutu kožu lica dolazi već u dvadesetim godinama života. Manifestira se s manjom elastičnošću kože, suhom kožom i pojavom prvih bora, jer osim kolagena smanjuje se i razina elastina. Elastin omogućuje tkivu kože da se vrati u prvobitni oblik nakon skupljanja ili istezanja.
U koštanom sustavu gubitak kolagena se odvija s godinama što rezultira sniženom gustoćom kostiju. Na ubrzan proces gubitka razine kolagena u tijelu utječu i određene životne navike poput česte konzumacije alkohola, pušenja, pretjerane konzumacije hrane bogate jednostavnim šećerima, prekomjernog izlaganja UV zrakama.
U hrani kolagen je prisutan u namirnicama životinjskog podrijetla poput kože i ligamenata, koži ribe, meduzi. Tijelo ima i sposobnost proizvodnje kolagena iz namirnica bogatih proteinima poput piletine, ribe, jaja, mahunarki, aloe vere i ginsenga.
Kako bi usporili gubitak kolagena, preporuka je kolagen unositi i kao dodatak prehrani. Kolagen se koristi može svakodnevno u obliku kapsula, praha ili tekućine koji se dodaje u jutarnju kavu, čaj ili smothije.
Najbolji odabir je hidrolizirani kolagen, jer se kao takav u organizmu razlaže na manje jedinice aminokiselina koje se potom lakše apsorbiraju u crijevima. Potom krvotokom dolaze do slojeva kože i obnavljaju naše stanice, tkiva i zglobove.
Potrebno je imati na umu da svi dodaci prehrani ne sadrže istu koncentraciju kolagena, a i važno je da u njima kolagen nije jedini sastojak jer u suprotnom se neće ostvariti zajedničko djelovanje.
GlamUp je prirodni dodatak prehrani koji sadrži preko 10.000 mg kolagena u jednoj dozi. Dolazi u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom i snažnim antioksidansima koji organizmu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Najvažniji antioksidansu u sastavu su: koenzim Q10, vitamin E, beta karoten, likopen, lutein, zeaksantin, elaginska kiselina i lipoična kiselina. GlamUp formula ne sadrži umjetne boje, konzervanse ili dodane šećere. Proizvedena je od sirovina koje nisu GMO i stoga je sigurna za upotrebu.
RiseUp Multiactive kolagen je prirodan dodatak prehrani u prahu koji u sastavu sadrži hidrolizirani kolagen tip II, nedenaturirani tip kolagena u biološkom prirodnom obliku, glukozamin sulfat, hijaluronsku kiselinu, vitamin C, vitamin E, prah ploda šipka i ekstrakt sjemenki grožđa. Ne sadrži konzervanse, bojila niti šećere.
Glukozamin sulfat jača zglobove i važan je u sprečavanju artritisa i svih ostalih oblika degenerativnih bolesti zglobova povezanih s starenjem. Sudjeluje u proizvodnji većih molekula koja su važne za održavanje i oporavak hrskavice. Sportaši i žene često uzimaju glukozamin radi sprečavanja sportskih ozljeda mišića, istegnuća i sl. Kolagen može pomoći i ublažavanju bolova u zglobovima koji su povezani s prekomjernom fizičkom aktivnošću i reumatoidnim artritisom.
Sinteza kolagena u organizmu nije moguća bez vitamina C. Ekstrakt sjemenki grožđa ima snažna antioksidacijska svojstva te pomaže u zaštiti i obnavljanju kolagena u organizmu. Znanstvene studije provedene među ženama starosti od 20 do 70 godina pokazale su da uzimanje kolagena tijekom 90 dana znatno povećava hidrataciju kože, njenu elastičnost i utječe na smanjuje bora.
Znanstvena studija provedena među ženama u menopauzi pokazala je da redovita upotreba suplemenata kolagena uz laganu tjelovježbu utječe je na usporavanje procesa smanjenja mineralne gustoće kostiju.
Kod konzumacije kolagena nisu zabilježene nuspojave što ga čini sigurnim za upotrebu. Međutim ne preporučuje se osobama alergičnim na ribu, morske plodove, trudnicama i dojiljama. Gubitak kolagena u organizmu kao prirodni proces ne može se zaustaviti no može se usporiti.
Kako usporiti gubitak kolagena:
- Svakodnevno konzumirati prirodni kolagen u obliku dodatka prehrani
- Smanjiti unos alkohola
- Prestati pušiti
- Izbjegavati visoko obrađenu industrijsku hranu
- Prehranu bazirati na bjelančevinama visoke kakvoće, vitaminom D, vitaminom C, kalcijem i cinkom
Premda je upotreba kolagena u porastu zapamtimo da unos kolagena prirodno poboljšava ne samo naš izgled nego i ostatak organizma i zdravlja u cjelini.
Autor:
Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil
Literatura:
Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, Deitch JR, Sherbondy PS, Albert A. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96. doi: 10.1185/030079908x291967. Epub 2008 Apr 15. PMID: 18416885.
de Miranda RB, Weimer P, Rossi RC. Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. Int J Dermatol. 2021 Dec;60(12):1449-1461. doi: 10.1111/ijd.15518. Epub 2021 Mar 20. PMID: 33742704.